پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024
کد خبر: 253714
۱۲ مرداد ۱۳۹۰ - ۰۵:۲۷

مدیر گروه فقه و حقوق پژوهشکده نظام‌های اسلامی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی از تبیین نظام فقهی اسلامی خبر داد.

حجت‌الاسلام المسلمین علی‌ محمدی جورکویه در گفت و گو با مرکزخبرحوزه، با اشاره به بخشی از فعالیت‌های گروه فقه و حقوق بیان داشت: این گروه به عنوان یکی از گروه های علمی نظام‌های پژوهشکده نظام‌های اسلامی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی است که اهدافی مانند تبیین نظام فقهی اسلام، پاسخگویی به شبهات و واکاوی اسناد فقهی، حقوقی اسلام و بیانی نو در این موضوعات را دنبال می‌کند.

وی با تإکید بر این که پژوهشکده نظام‌های اسلامی در صدد است نظام‌های موجود در اسلام همچون نظام حقوقی را تبیین کند، گفت: گروه فقه و حقوق با سابقه دهساله دارای هفت عضو هیئت علمی و 25محقق همکار است که بیشتر محققان آن دارای تحصیلات عالی حوزوی و دانشگاهی هستند و تاکنون 52 تحقیق علمی را به انتشار رسانده است, همچنین تمام مراحل تصویب طرح، هدایت محقق، نظارت بر انجام آن، ارزیابی دفاعیه و انتشار در خود گروه انجام می‌گیرد.

حجتالاسلام محمدی، مقاله‌های علمی گروه را مورد توجه قرار داد و خاطرنشان کرد: این گروه، تاکنون بیش از 75 مقاله علمی را در نشریه علمی-پژوهشی "حقوق اسلامی"، که نشریه اختصاصی این گروه محسوب می شود، به انتشار رسانده است.

وی، حوزههای تمحض علمی را از ویژگیهای این گروه علمی دانسته و اظهار داشت: اعضای هیئت علمی، باید در حوزه خاصی مشغول کار شده و همه مراحل تحقیق را زیر نظر گروه انجام دهند تا آخرین یافتههای علمی را در قالب این گروه به مجامع علمی معرفی کنند.

* 21حوزه تمحض علمی

مدیر گروه فقه و حقوق تصریح کرد: 21حوزه تمحض علمی در برنامه پنج ساله این گروه تعریف شده است که از سال88 آغاز و تا 92 ادامه خواهد داشت؛ وی با اشاره به حوزه فقه و خانواده این گروه، ابراز داشت: حوزه فقه و خانواده از جمله حوزه‌هایی است که موفقیت بسیار زیادی را در سطح بینالمللی به برکت تمحض‌های علمی به دست آورده است.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین محمدی، با اشاره به فعالیت‌های آموزشی گروه فقه و حقوق گفت: حضور در مراکز علمی کشور و به نقد گذاشتن نظریهها، شرکت در کارگاههای علمی، سخنرانی‌های علمی و حضور در همایشهای بینالمللی از جمله فعالیت‌های اعضای هیئت علمی این گروه به شمار می‌رود. 

وی با بیان این که در سال گذشته چهار نشست علمی در زمینه حقوق ادیانی برگزار کردیم که پیش نشست همایش حقوق و ادیان به شمار می‌رود، افزود، این همایش امسال برگزار خواهد شد؛ البته خود همایش نیز پیشنشستی برای همایش بینالمللی حقوق و ادیان که در سال آینده برگزار می‌شود، می‌باشد.

*حلقه‌های فقه‌پژوهی

عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در ادامه به تشکیل حلقههای فقهپژوهی، اشاره کرده و خاطرنشان ساخت: زمانی که اعضای هیئت علمی به زوایای ناشناخته فقهی برخورد کنند، برای مشورت و بحث درباره موضوع و... این حلقهها پدید آورده که نتیجه آن را منتشر می‌کنیم.

حجت‌الاسلام والمسلمین محمدی، برگزاری کرسیهای نقد و نظریهپردازی و نشست‌های علمی از جمله «جایگاه مصلحت در فقه» و «مباحث عرشی» و... را از دیگر برنامه‌های این گروه برشمرده و افزود: در این نشستها که با همکاری دیگر مراکز علمی برگزار می‌گردد، تلاش می‌کنیم دیدگا‌ه‌هایی که مروج نظریههای غربی است را به نقد بگذاریم.

مدیر گروه فقه و حقوق، فلسفه حقوق اسلامی در مقطع دکتری و فوق دکتری پژوهش را از رشته‌هایی ذکر کرد که گروه درصدد برگزاری آن است، تصریح کرد: کتب این گروه در راستای تحول علوم انسانی بوده و در نظر داریم برای تحول بهتر کتب، دوره‌های علمی را به شکل مناسبتی تغییر دهیم.

* نقد افکار غربی در عرصه حقوق

حجتالاسلام والمسلمین محمدی، با اشاره به گروه فقه و حقوق در سال گذشته نشست‌های نقد نظریه‌های آموزه‌های حقوق بشر در اسلام و غرب، حقوق و ادیان و... را برگزار کرده است، گفت: برگزاری نقد نظریه حق با همکاری کمیسیون حقوق بشر اسلامی، نقد افکار غربی در حوزه حقوق را در دستور کار گروه در سال جاری قرار دارد.

مدیر گروه فقه و حقوق خاطرنشان ساخت: در بحث حقوق بشر غربی و حقوق بشر اسلامی تفاوت مبنایی وجود دارد، هرچند در ظاهر اشتراکاتی بین این دو نظریه وجود دارد، اما با بررسی دقیق متوجه تفاوت فاحش این دو نظریه میشویم.

وی با اشاره به ضرورت توجه اساتید حوزه به مباحث جدید بین‌المللی، ادامه داد: اساتید زیادی در حوزه در دروس خارج خود به مبانی حقوقی توجه مناسبی دارند و در آینده نیز شاهد پرداختن بیشتر این موضوع از طرف اساتید خواهیم بود.

مدیر گروه فقه و حقوق پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، برگزاری نشست‌های علمی را ضروری دانسته و خاطرنشان کرد: حضور در نشست‌های علمی و کارگاه‌های بین‌المللی باید استمرار داشته باشد تا نتایج آن ظاهر شود.

*خارجی‌ها آماده همکاری هستند

حجت‌الاسلام والمسلمین محمدی یادآور شد: علاقه‌مندان بسیاری از کشورهایی مانند ترکیه، مراکش و مالزی درصدد همکاری با گروه فقه و حقوق برای پاسخ به مباحث جدیدی اسلامی هستند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha